Диетолозите често наричат хумуса хранителната панацея на Близкия изток, където ястието е много популярно и съпътства всяко хранене през деня. И това не е случайно, защото всички съставки в него са от полза за здравето и трябва да се консумират редовно.
Хумусът хранителна паста, направена от нахут и сусамов тахан с овкусители като зехтин, лимонов сок, червен пипер и чесън. На арабски терминът „хумус би тахина” означава хумус със сусамов тахан, а преди векове експериментите с овкусяването довели до създаването на султанската разновидност с четиридесет подправки, която има много варианти и става все по-разнообразна и в съвремието. По традиция пастата се гребе с тънък хляб, но в модерното хранене в страните извън Ориента е популярно да се яде и с царевичен чипс.
Хумусът може да се гарнира с гъби, краставици, домати, нахут на зърна, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, лук, зехтин. Приготвя се от хубаво сварен нахут, смлян на пюре със зехтин, лимонов сок и сусамов тахан. За да се получи желаната консистенция, се разрежда с малко количество водата, в която е врял. Добавят се кимион, сол, чесън, сладък или лютив червен пипер. Използва се за мезе, или като сос към фелафел, за разядка, гарнитура на много основни ястия, израелска салата, пиле на грил и патладжан.
Най-известните разновидности са хумус фул – комбиниран с паста от бакла, хумус масубха – с нахут на зърна и сусамов тахан, хумус махлута – с топли нахутени зърна и фул.
Хумусът е хранителен, подходящ за вегетарианци и вегани и може да се яде и суров. Съдържа големи количества белтъчини, влакна, желязо и в зависимост от рецептата променливи количества мононенаситени мазнини – все съставки, които са от голяма полза за здравето.
Няма коментари:
Публикуване на коментар