Популярни публикации

вторник, 26 ноември 2013 г.

Лесна шоколадова торта- от разкошния блог на Lussi`s World of Artcraft

Ето какво ви е необходимо:
За блатовете:
225 гр брашно
350 гр пудра захар
1½ чаена лъжица бакпулвер
1½ чаена лъжица сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
250 мл мляко
125 мл олио
1 ванилия
250 мл вряла вода

За шоколадовия ганаш:
200 гр шоколад
200 мл сметана (ако е растителна, сложете масло за сгъстяване 1-2 супени лъжици)

Загрейте фурната на 180 градуса и намажете две тавички от по 20-22 см с олио. Ако искате повече, но по-тънки блатове, както съм направила при торта "Чудовище", намажете четири.
Аз използвам такива формички, защото са много удобни за многопластови торти:В дълбока купа смесете всички съставки без водата и разбъркайте с дървена лъжица или миксер. Добавете врялата вода на тънка струйка и бъркайте, докато се получи доста течна смес. Разпределете сместа в тавичките. Аз използвам черпак, тъй като е най-лесно да се отмерят равни количества.Блатовете се пекат около 25-35 минути, докато забучена дървена клечка в средата илиза суха. Готовите блатове оставяме да се охладят и през това време приготвяме ганаша. В касерола затопляме сметаната и шоколада на ниска температура, докато се разтопи последния. Махаме от котлона и бием, докато се сгъсти. Може да добавите малко масло, ако сметаната не е маслена. За да се охлади по-бързо ганаша и да стегне, потапям касеролата в друг съд с лед.
Охладения ганаш разпределяме между блатовете и измзваме тортата отгоре и отстрани.
Става много по-бързо! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар