Популярни публикации

сряда, 23 октомври 2013 г.

БЯЛ РАВНЕЦ-

Според Атанас Коларов белият равнец действува директно и чудесно върху костния мозък и стимулира там кръвообразуването. Следователно той помага при заболявания на костния мозък, при които всяко друго лекарство е безсилно, дори при проблем на костите, за което се прилагат лечения с чай, бани и разтривания с тинктура от бял равнец. Белият равнец е добро средство за кръвоспиране при кървене на белите дробове и може, в комбинация с корен от аир, да излекува рак на белите дробове. Аировите корени се дъвчат денем, а от чая от бял равнец се пие сутрин и вечер по една чаша на глътки. Чаят помага много бързо при кървения в стомаха и силно кървящи хемороиди, както и при болки под лъжичката и силни стомашни киселини. При простудявания, гръбначни или ревматични болки трябва да се пие много чай от бял равнец и то горещ, колкото може да издьржи човек. Чаят стимулира правилната дейност на бъбреците, премахва безапетитие, отстранява газове и спазми в стомаха, смущения в черния дроб, възпаления на стомашно-чревния тракт, повишава дейността на чревната жлеза и спомага по този начин за редовно ходене по голяма нужда. Тъй като той помага чудесно и при смущения в кръвообращението и съдови конвулсии, може най-горещо да се препоръча при ангина пекторис. Неприятен сърбеж във влагалището се отстранява чрез промивки и бани на половината тяло с екстракт от бял равнец. От цветовете на белия равнец може да се приготви много добър мехлем за хемороиди.Той се приготвя от 90 г обезсолено масло или свинска мас се загряват добре, прибавят се 15 г пресни, накъсани на дребно, цветове от бял равнец и 15 г нарязани на дребно листа от малина, оставят се малко да попращят, разбъркват се и се свалят от печката. На следващия ден сместа леко се затопля, прецежда се през ленена кърпа и се сипва в предварително приготвени чисти стъкленибурканчета. Съхранява се в хладилник!
За запраката ще ви трябва една препълнена чаена лъжичка бял равнец се и 1/4 л вода – кипвате и оставяте малко да се запари.
Баня на половината тяло: 100 г бял равнец /цялата билка/ се накисва и оставя да пренощува в студена вода, на следващия ден се кипва и след това се прибавя към водата за банята
Тинктура от бял равнец: Набрани по силно слънце цветове от бял равнец се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото и се заливат с 38 до 40%-плодова ракия. Бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печката.
ImageЗа белият равнец освен че си е чисто дамска билка се знае че прочиства кръвта и нещо което едва ли някои е чувал,премахва белези от нараняване....Взема се цвят от бял равнец и се дъвчи,но не за да му се отнеме сока а за да се насити обилно със слюнка,слага се на белега,отгоре найлон за да не протича и се бинтова...Прави се няколко пъти на ден докато има нужда...

Няма коментари:

Публикуване на коментар