Популярни публикации

сряда, 18 декември 2013 г.

МУС С ШОКОЛАД=по рецепта на Дарин Стойков

  1. осем яйца, разделени на белтъци и жълтъциchoco-mousse-3
  2. 300 грама тъмен шоколад
  3. 100-150 грама захар
  4. 200 милилитра сметана
  5. две супени лъжици какао
  6. щипка сол
  7. по желание – 50 милилитра ликьор
Сложете парчетата шоколад заедно с щипка сол в огнеупорна купа на водна баня да се разтопяват. Разбърквайте от време на време, не пречи. В купата с жълтъците сложете половината захар и разбийте докато станат на пяна и увеличат обема си.
Сега имате и избор – ако решите да не слагате ликьора и ако десерта ще го ядат и деца, най-добре сложете още една тенджера за водна баня и затоплете сместа от жълтъци и захар. Ако искате – продължете нататък и сипете алкохола при сместа, добавете двете лъжици какао. Разбийте сметаната с миксера без захар, докато се сгъсти. Смесете с жълтъчната смес, но не ползвайте миксер, а шпатула или лъжица.Разбийте белтъците с втората половина от захарта до твърди връхчета. Имайте предвид, че става дума за осем белтъка, които доста ще увеличат обема си, затова се пригответе с достатъчно голяма купа, да няма изненади.След като сте разбили белтъците на пяна, отнемете шоколада от котлона и го налейте на тънка струйка към жълтъците. Разбърквайте постоянно, за да се смесят добре.
Последната стъпка е да съедините двете смеси. В никакъв случай не ползвайте миксер, трябва ви шпатула и бавни движения, за да не спаднат белтъците. Разбъркайте добре, докато се получи равномерен и красив кафяв цвят. В началото сместа ще изглежда лигава и на бучки, но като се разнесат белтъците равномерно, ще се получи лека въздушна смес.
От тези продукти се получават приблизително три литра мус, затова се пригответе с достатъчно чаши – много ефектно би се получило ако ползвате чаша за мартини с високо столче, но и в чаши за кафе да го разсипете, вкусът е също така убийствено добър.Оставете в хладилник да се охлади поне за 1 час!

Няма коментари:

Публикуване на коментар