Популярни публикации

вторник, 3 декември 2013 г.

ТУРСКИ ГЕВРЕЦИ-от блога КУЛИНАРНО ХОБИ на СНЕЖА - с благодарност!

И само с едно изменение-направих си от тестото и малки плетени гевречета-като козуначета!
ПРОДУКТИ:

11 гр.суха мая (3 ч.л.)
220 мл.+30 мл.(2 с.л.) вода
100 мл.прясно мляко
30 мл.зехтин (2 с.л.)
1 голямо яйце
30 гр.захар (2 с.л.)
1 ч.л.сол
650 гр.брашно

За отгоре:
сусам
захарен сироп (100мл.вода + 2с.л.захар)

Слагаме в купата на миксера топлата водичка и млякото.Изсипваме сухата мая,олиото,захарта и леко разбитото яйце.Отгоре слагаме брашното и солта и замесваме с бъркалките за тестоМесим на бавна скорост около 7 минути.Ако месим на ръка ще ни отнеме около 10 минути.При нужда може да се добави още малко брашно,но винаги го добавяме по малко за да не получим сухо и твърдо тесто, а меко, което да не лепне по ръцете.Слагаме готовото тесто в намазана с олио купа,покриваме с кърпа и оставаме на топло да втаса.През това време правим захарния сироп в едно джезве и го оставаме да изстине.
След като мине необходимото време изваждаме тестото от купата и го разделяме на 10 топки.При мен бсяка една беше около 115 грама.
Вземаме една топка и върху съвсем леко набрашнения плот с ръце оформяме фитил с дължина около 70 см.Прегъваме фитила на две и усукваме двата края. двата края на фитила и затваряме кръгче,като се опитваме да ги слепим (намокряме леко с вода едното крайче).
В по-дълбока чиния изсипваме сладкия сироп,а в друга - сусама.
Топим гевреците първо в сиропа,а след това в сусама.Печем 20-25 мин при загрята фурна на 200 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар