Популярни публикации

неделя, 13 април 2014 г.

Боядисване на яйца с натурални оцветители

Да боядисаме великденските яйца с натурални оцветител

В навечерието на Великден сме. Във всеки дом ще се замесят козунаци, ще се боядисат яйца. Днес намирането на продукти за подготвянето на празничната трапеза не е проблем. Магазините предлагат огромен избор от такива, по специално, разнообразие от пакетчета с изкуствени оцветители за яйца. Тук възниква и въпросът: Можем ли да им се доверим? Затова ви предлагаме варианти за приготвяне на естествени боички в домашни условия, с които да дадете живот и красота на вашите великденски яйца.
Обелката от стар лук е най-познатият и проверен начин за придаване насветлокафяв цвят на яйцето. За целта е необходимо да сварите обелките в тенджера с вода в продължение на половин час. След това сложете яйцата и ги варете известно време. Ако ги оставите да поседят във водата, цветът им ще стане много наситен.
За да оцветите яйцата в ярък зелен цвят, сложете ги да се варят заедно с нарязан спанак.
Листа на червеното зеле дават красив син оттенък, ако ги нарежете на ситно и към тях прибавите 6 с. л. оцет 9%.
Нежен син цвят придава гроздовият сок: сложете леко топлите яйца в студен такъв, за да се оцветят.
Златисти яйца ще си направите, ако използвате куркума. За целта сложете 2-3 с. л. от нея в гореща вода, изчакайте да кипне и тогава сложете яйцата във водата да се сварят. Колкото по-дълго време престои яйцето в този естествен оцветител, толкова по-наситен ще бъде цветът му.
Лилав цвят лесно се получава като нарежете измито необелено цвеклои го сварите. Изчакайте течността да изстине и потопете сварените яйца.
Потапянето на сварени яйца в студено кафе им придава светъл кафяв цвят.
Важно!
Преди да боядисате яйцата, трябва да ги измиете и да ги натъркате с оцет. След оцветяването може да ги намажете с олио, за да придобият блясък и да запазят ярките си цветове.
Весели празници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар