Популярни публикации

вторник, 15 април 2014 г.

Козунак-по рецептата на В.Пеева

120 мл прясно мляко
50 мл кис.мляко
150 гр.захар
2 яйца +1 белтък(жълтъка разбит на пяна с 2 капки лимонов сок е за намазване)
40 мл олио(за топене на ръцете)
60 гр.масло
2 ванилии
50 гр.коняк(в които накисвам стафидите)
1 шепа стафиди
1 шепа филирани бадеми
4-5 локума
рендосана кората на 1 среден портокал
550-600 гр.брашно(пресято с ванилиите)
25 гр.прясна мая(7-8 гр.суха)Начупената мая +1 щипка захар разбивам с малко прясно млеко(леко затоплено) и 1-2 суп.лъж.брашно.Докато шупне маята разтапям маслото и оставям да се охлади.Разбивам 2те яйца+белтъка със захарта.
В маслото слагам-хладкото пр.млеко,кис.млеко,разбитите яйца със захарта,шупналата мая,брашното,коняка,настърганата кора,брашното.
Ако нямате хлебопекарна или кухненски робот,замесете по- горе посочения ред(месенето го извърши хлебопекарната,на мойта е 1ч.30 мин.заедно с втасването).
Трябва да се получи меко и пухкаво тесто.Оставето го да втаса за около 30-40 мин.(включете фурната на 40-50 градуса.Изключете я и сложете вътре тестото) След като е втасало мажете ръцете със затопленото олио и разтеглете,сложете стафидите и локума и оформете по желание.
Оставете плитките да втасат 2 път за около 30 мин.
Намажете внимателно с жълтъка,поставете бадемите и наръсете със захар(аз сложих 1ч.л захар с 3-4 капки вода и се получават тези захарни снежинки които виждате)
Сложете формите на средна решетка и включете на 150 градуса за 30-35 минути,след това увеличете на 170 градуса и продължете печенето до суха клечка(ако се изпекат отгоре достатъчо,покрийте с алуминиево фолио за да не прегорят) При мен печенето беше около 1час.

Няма коментари:

Публикуване на коментар