Популярни публикации

петък, 8 август 2014 г.

Три лютеници- от Мариянка- Мамчето61,

Домашен сос за пици-
  • 10 кг домати
  • Добави в списъка за пазаруване1 кг чушки
  • Добави в списъка за пазаруване1 кг моркови
  • Добави в списъка за пазаруване3 глави лук
  • Добави в списъка за пазаруване1 глава чесън
  • Добави в списъка за пазаруване1 с.л. босилек
  • Добави в списъка за пазаруване1 с.л. риган
  • Добави в списъка за пазаруване300 мл олио
  • Добави в списъка за пазаруване100 г захар или 1 ч.ч. мед
  • Добави в списъка за пазаруванесол и черен пиперВ дълбока тенджера (казанче) нарязвате на дребно доматите, чушките, морковите, лука, прибавяте и обелените скилиди чесън, босилека и ригана, наливате 500 мл вода и слагате на огъня да ври. След като поври 30-40 минути махате от огъня и оставяте малко да поизстине. С гевгир загребвате от сместа и отцеждате водата която си е пуснало доматите (тя се изхвърля). Отцедените домати слагате в дълбок съд и пасирате с пасатора на пюре. В разлата подходяща тава слагате олиото и загрявате, сипвате доматеното пюре, добавяте захарта и варите до желаната гъстота. Малко преди да свалите огъня подправяте със сол и черен пипер. Като поизстине пълните в буркани и стерилизирате 10 минути. Използвате соса за пици, спагети, лазаня и други ястия изискващи доматен сос, също може да се консумира и като лютеница. 

    Ако ви се занимава може да си обелите доматите преди да ги сложите да врят
  • Лютеница в хлебопекарна-
  • 2 бр. патладжани
  • Добави в списъка за пазаруване10-12 бр. червени месести чушки
  • Добави в списъка за пазаруване2 бр. моркови
  • Добави в списъка за пазаруване4-5 скилидки чесън
  • Добави в списъка за пазаруване1 глава лук
  • Добави в списъка за пазаруване300 мл доматено пюре
  • Добави в списъка за пазаруване150 мл олио
  • Добави в списъка за пазаруване2 ч.л. захар или 1 с.л. мед
  • Добави в списъка за пазаруване1 и 1/2 ч.л. сол
  • Добави в списъка за пазаруванещипка кимион
  • Добави в списъка за пазаруванечерен пипер и чубрица по желаниеПатладжана и чушките се изпичат, обелват се и се нарязват на едро, морковите се сваряват или ги нарязвате на колелца и в подходящ съд ги пущате за 4-5 минути в микровълнова да омекнат (без вода), чесъна го счуквате, лука го нарязвате на ситно - всичко това го смилате добре с кухненски робот, чопър или с пасатор - каквото имате под ръка. Добавяте доматеното пюре, олиото, захарта (меда), солта и подправките, разбърквате хубаво и изсипвате сместа в контейнера на машината за хляб. Пускате на програмата за варене на мармалад. Като се извърти един път програмата я пускате още един път. Ако е необходимо да си я досолите направете го още докато се вари. След това си напълнете бурканчетата (излизат около 5-6 бурканчета бебешки) запечатайте ги и ги стерилизирайте 10-15 минути за капачка. 

    * Ако машината ви е от по-големите с две бъркалки както в случая е моята - увеличете патладжана с още 1 брой, чушките с още 5-6, моркова с 1 бр., доматеното пюре със 100 г, олиото с 50 мл, сложете 1 с.л. захар или още 1 лъжица мед, чесъна да е една цяла глава и лука с още една глава. Подправките и солта вече си ги направете по ваш вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар