- 10 кг домати
- 1 кг чушки
- 1 кг моркови
- 3 глави лук
- 1 глава чесън
- 1 с.л. босилек
- 1 с.л. риган
- 300 мл олио
- 100 г захар или 1 ч.ч. мед
- сол и черен пиперВ дълбока тенджера (казанче) нарязвате на дребно доматите, чушките, морковите, лука, прибавяте и обелените скилиди чесън, босилека и ригана, наливате 500 мл вода и слагате на огъня да ври. След като поври 30-40 минути махате от огъня и оставяте малко да поизстине. С гевгир загребвате от сместа и отцеждате водата която си е пуснало доматите (тя се изхвърля). Отцедените домати слагате в дълбок съд и пасирате с пасатора на пюре. В разлата подходяща тава слагате олиото и загрявате, сипвате доматеното пюре, добавяте захарта и варите до желаната гъстота. Малко преди да свалите огъня подправяте със сол и черен пипер. Като поизстине пълните в буркани и стерилизирате 10 минути. Използвате соса за пици, спагети, лазаня и други ястия изискващи доматен сос, също може да се консумира и като лютеница.
Ако ви се занимава може да си обелите доматите преди да ги сложите да врят - Лютеница в хлебопекарна-
- 2 бр. патладжани
- 10-12 бр. червени месести чушки
- 2 бр. моркови
- 4-5 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 300 мл доматено пюре
- 150 мл олио
- 2 ч.л. захар или 1 с.л. мед
- 1 и 1/2 ч.л. сол
- щипка кимион
- черен пипер и чубрица по желаниеПатладжана и чушките се изпичат, обелват се и се нарязват на едро, морковите се сваряват или ги нарязвате на колелца и в подходящ съд ги пущате за 4-5 минути в микровълнова да омекнат (без вода), чесъна го счуквате, лука го нарязвате на ситно - всичко това го смилате добре с кухненски робот, чопър или с пасатор - каквото имате под ръка. Добавяте доматеното пюре, олиото, захарта (меда), солта и подправките, разбърквате хубаво и изсипвате сместа в контейнера на машината за хляб. Пускате на програмата за варене на мармалад. Като се извърти един път програмата я пускате още един път. Ако е необходимо да си я досолите направете го още докато се вари. След това си напълнете бурканчетата (излизат около 5-6 бурканчета бебешки) запечатайте ги и ги стерилизирайте 10-15 минути за капачка.
* Ако машината ви е от по-големите с две бъркалки както в случая е моята - увеличете патладжана с още 1 брой, чушките с още 5-6, моркова с 1 бр., доматеното пюре със 100 г, олиото с 50 мл, сложете 1 с.л. захар или още 1 лъжица мед, чесъна да е една цяла глава и лука с още една глава. Подправките и солта вече си ги направете по ваш вкус.
ЕДИН МОЙ СКРОМЕН ОПИТ ДА СЪХРАНЯ НЯКОИ ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ,НЯКОИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩИЦА ОТ ЖИВОТА И ОПИТА НА ПРИЯТЕЛИ,МАЛКО ДУХОВНА ХРАНА-НЕЩО КАТО МИШ-МАШ...ДАНО ХАРЕСА НА ЧИТАТЕЛИТЕ!
Популярни публикации
-
Продукти- 225 гр, меко масло 100 гр, пудра захар 225 гр. брашно 100 гр. царевично нишесте щипка сол Мекото масло, нарязано на парченца,...
-
Торта Kinder Pingui-една разкошна и лесна торта от нашата майсторка и приятелка ЗЛАТИ МИНКОВА за блата- 6 яйца 6с.л.захар 6с.л.вода 6с.л.бр...
-
Поиска ме гола... и аз се съблякох... От себе си махнах тайния страх, със който събирах голямата сила, в която се криех... и така оцелях...
-
И само с едно изменение-направих си от тестото и малки плетени гевречета-като козуначета! ПРОДУКТИ: 11 гр.суха мая (3 ч.л.) 220 мл...
-
Белгийска вафла - Рецепта за приготвяне Необходими продукти: 125 гр. брашно 1 щипка Сол 2 жълтъка 1/2 пак. суха мая 150 мл. леко топло мляк...
-
Мечтая за бавна вечеря на бавно догарящи свещи, пред бавно пращящия огън, под бавно ръмящия дъжд. И бавно макар, да намеря следите все о...
-
ПРОДУКТИ: 500 г кори 4 яйца 1 непълна ч. ч. олио 1 ч. ч. кисело мляко 1 каф. ч. царевично брашно 1 бакпулвер 400 г сирене ...
-
Продукти- 200 гр.захар ,2 суп.лъж.вода, 20 гр,краве масло,200 гр течна подсладена сметана ...
-
Как да приготвим бирена панировка Пържените ястия с бирена панировка обикновено са изключителн...
-
продукти- 250 мл.олио 1 ч. ч. топло мляко (200 мл) 2 с.л.пудра захар 4 ½ ч.ч. (500 гр) пшеничено брашно 1 щипка сол 400 гр,гуаяба нарязана ...
петък, 8 август 2014 г.
Три лютеници- от Мариянка- Мамчето61,
Домашен сос за пици-
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар