Популярни публикации

вторник, 5 август 2014 г.

Египетска торта с лешници-рецепта на ДАМА ПИКА

Трябва да се направят 3 блата, но тъй като поради отделното печене е възможно останалата смес да започне да се втечнява, ви съветвам да я правите на три пъти, за трите блата. За всеки блат са ви необходими следните продукти:
2 белтъка
2 с.л. захар
1/2 с.л. брашно
40 гр смлени лешници /лешниково брашно/
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците с миксер, докато се захванат, и добавете захарта, разбийте на твърд сняг. Разбъркайте пресятото брашно със смлените лешници. Постепенно започнете да добавяте от сухата смес към белтъците, като разбърквате внимателно със шпатула по метода загребване-обръщане, за да не спадне обемът. Намажете с олио и поръсете с брашно форма с падащ борд с диаметър между 20-24 см. Може да застелите хартия за печене. Моята форма е 24 см и блатовете станаха по-тънки, но това не вреди на вкуса. Все пак, препоръчвам ви, по възможност, да използвате форма с диаметър 20 см.
Изсипете сместа за единия блат, разнесете я равномерно, загладете, доколкото е възможно. Изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 25 мин. или докато започне леко да покафенява.
Направете и другите блатове. Оставете ги да се охладят с хартията върху решетка.
Продукти за жълт крем:
10 жълтъка
10 с.л. захар
5 1/2 с.л. пресято брашно
2 пакетчета ванилена захар Др. Йоткер
340 мл прясно мляко
170 гр краве масло, на стайна температура
Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер жълтъците със захарта и ванилената захар, добавете брашното, разбийте отново и добавете половината част от прясното мляко, разбийте добре, до еднородност. В съд с дебело дъно налейте останалото мляко и го поставете на котлон да заври. Отстранете от котлона, към него добавете на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с миксер, сместа с жълтъците.
Върнете на котлона и оставете да ври на слаб огън до сгъстяване при непрекъснато бъркане. При мен се сгъсти за около 20 минути.
Покрийте крема с прозрачно фолио и го оставете да се охлади на стайна температура. Разбийте с миксер маслото на крем и го добавете към яйчния крем. Разбийте добре, до хомогенност.
Покрийте крема с прозрачно фолио и го приберете в хладилник да се охлажда.
Продукти за крем с крокант:
500 мл течна сладкарска сметана
около 100 гр опечени и нарязани на едро лешници
100 гр захар
Начин на приготвяне:
Разтопете захарта в съд на котлон, да се карамелизира до златисто, внимавайте да не загори, за да не горчи. Изсипете лешниците на един пласт върху хартия за печене. Изсипете карамела върху тях и оставете да стегне.
Покрийте с лист хартия за печене и минете отгоре с точилка, за да натрошите ядките с карамела. Трябва да има частички, не натрошавайте прекалено.
Разбийте сметаната с миксер.
Изсипете счукани лешници и карамел в сметаната и разбъркайте с шпатула.
Сглобяване:
Поставете един блат във формата за торта с падащ ринг, намажете блата с 1/3 от жълтия крем, след това намажете с 1/3 от белия крем. И така редете тортата: блат - жълт крем - бял крем...
Приберете тортата в хладилник и я оставете да се стегне за няколко часа.
Отстранете ринга внимателно и декорирайте тортата с натрошен карамел.
001
002

Няма коментари:

Публикуване на коментар