Популярни публикации

четвъртък, 8 август 2013 г.

Saqrdeles  gemistes me maintano k skordo----ΥΛΙΚΑ 
Για 4 άτομα (ή 2 φαγανά, όπως εμείς…)
  • 1 κιλό φρέσκιες σαρδέλες
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό (εγώ έριξα λιγότερο γιατί αλάτισα πάλι και στο τέλος)
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 120 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί (εγώ έτριψα κρίθινο παξιμάδι)
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη (εγώ έριξα μισή πράσινη μη καυτερή πιπεριά)
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα και τον χυμό του)
  • 50 ml κρασί λευκό ξηρό
  • Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες τραβώντας το κεφάλι και τα εντόσθια και προσπαθούμε να τις φιλετάρουμε τραβώντας και το κόκκαλο. Αν δεν τα καταφέρνουμε στο φιλετάρισμα, γεμίζονται και έτσι όπως είναι με το κόκκαλο, αλλά πολύ λιγότερο η κάθε μία και με μια μικρή παραπάνω κίνηση να το αφαιρέσουμε μετά όταν έρθει η στιγμή να τις απολαύσουμε!
  2. Τις πλένουμε και τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν ώσπου να φτιάξουμε τη γέμιση.
  3. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (σκόρδο, μαϊντανό, λάδι, ψωμί, πιπεριά, λεμόνι) εκτός από το κρασί, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Βάζουμε από μία ή μισή κουταλιά του γλυκού από το μείγμα αυτό σε κάθε μία σαρδέλα και τις τοποθετούμε με τη σειρά σε ταψάκι στριμωχτά και με την γέμιση προς τα πάνω.
  5. Περιχύνουμε προσεχτικά με το κρασί, λίγο αλάτι και πιπέρι (εδώ εγώ έριξα και μια κουταλιά της σούπας περίπου ελαιόλαδο) και ψήνουμε στους 170ο C για περίπου 15’ (εγώ τις έψησα στο γκριλ στους 200ο C γιατί ο φούρνος μου ψήνει μ’ αυτήν την λειτουργία πολύ ωραία τα ψάρια, φτιάχνοντας μια ωραία ξεροψημένη πετσούλα απ’ έξω και μια ζουμερή, λαχταριστή σάρκα από μέσα! Εσείς διαλέχτε το είδος ψησίματος ανάλογα με τον φούρνο σας.)
  6. Σερβίρετε και φάτε τες ζεστές. Πιείτε το υπόλοιπο κρασί!
 _________________________

Няма коментари:

Публикуване на коментар