Популярни публикации

понеделник, 30 септември 2013 г.

ТЕГЛЕНА ВИТА БАНИЦА

еобходими продукти:
За тестото:
500 мл вода със стайна температура
2-3 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 кг брашно, приблизително
За плънката: 
300-400 г сирене
3-4 яйца
200-300 гр кисело мляко (3/4к.)
или пък корите се поръсват само с сирене
За намазване на корите и тавата:
250-300 мл мазнина, може да е само олио или смес от олио и свинска мас
Начин на приготвяне:еобходими продукти:
За тестото:
500 мл вода със стайна температура
2-3 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 кг брашно, приблизително
За плънката: 
300-400 г сирене
3-4 яйца
200-300 гр кисело мляко (3/4к.)
или пък корите се поръсват само с сирене
За намазване на корите и тавата:
250-300 мл мазнина, може да е само олио или смес от олио и свинска мас
Начин на приготвяне:

В тавичка пресявам брашното.
Правя кладенче и в него слагам солта. След това изливам водата, в която съм сложила олиото и оцета и започвам да замесвам тестото.
Когато стане готово, го изкарвам върху набрашнен плот и го меся още в продължение на 3-5 минути (докато спре да лепне и започне да прави мехурчета), като ръся по малко брашно.
Готовото тесто го разделям на 6-7 топки, ако е за баница и на 10 топки, ако е за вити банички.
Всяка топка измесвам поотделно с малко брашно. Оставям да престоят 20 минути в тава, покрити с кърпа.
След това всяка топка се разточва с къса точилка на кора с диаметър една педя. Получените 10 малки кори също престояват 20 минути, покрити с кърпа.
Преди да започна да ги дърпам ги мажа отгоре с олио.
Подпъхвам си ръцете под кората, вземам я и отначало само във въздуха я разтеглям от средата към края.После я слагам върху памучна покривка и започвам дърпането.
Кората трябва да се разтегли така, че да стане колко се може по-тънка и да се скъса не е беда.След което краища на кората, където е останало по-дебело се изрязват.
Цялата кора се поръсва с мазнина и с плънката. Плънката може и да се постави в едната страна на кората като една по-широка лента и върху нея да се захлюпи края й.След което цялата кора се навива на руло с помощта на покривката.
домашна баница навиване кори
По този начин се процедира и с останалите малки кори.
Подреждане на рулата:
за баница – първото руло го навивам на охлюв, а охлюва го слагам в средата на обилно намазаната с мазнина тава. Около него в кръг нареждам другите рула.

Няма коментари:

Публикуване на коментар