- 430 г бяло брашно
- 60 мл. мляко
- 3 яйца
- 80 г масло
- 1 1/2 ч.л. сол
- 50 г захар
- 1 ч.л. суха мая
- 50 г стафиди
- 50 г сушена папая
- За украса
- 2 с.л. филирани бадеми Козуначеният кекс се приготвя бързо и лесно с помощта на домашна хлебопекарна, която участва само в процеса на месене и първоначално втасване. Може да се направи и без нея, ако се меси на ръка. Нужна е форма за кекс, в която да се опече козунакът.В тавичката на домашната хлебопекарна се слагат продуктите в този ред - мляко (60 мл.), яйца (3 бр), масло (80 г), сол (1 1/2 ч.л.), захар (50 г), бяло брашно (430 г) и суха мая (1 ч.л.). Добре е всички продукти да са на стайна температура, а брашното предварително да се пресее през сито, за да е по-пухкаво козуначеното тесто. Хлебопекарната се пуска в режим за месене и втасване на тесто за хляб. След сигнал за добавяне на допълнителни продукти (или ако няма такъв, след 10 минути) се добавят стафидите (50 г) и сушената папая (50 г), нарязани на ситно.Когато програмата свърши, тестото трябва да е поне двойно по-голямо. Изважда се от хлебопекарната и се изсипва в намазнена формичка за кекс. Слага се във фурна на 50 градуса да втасва поне 30 минути. После се изпича за 20-25 минути на 200 градуса, като се гледа, защото коричката много лесно изгаря. Когато коричката стане кафява, козуначеният кекс е готов да се вади от фурната.Когато поизстине, се обръща на обратно и се изважда от формичката за кекс върху голяма плоска чиния. Поръсва се с филирани бадеми.Козуначеният кекс е много по-лесен за направа от козунака, а е също толкова апетитен! За великденските празници вместо да купувате готови козунаци, изненадайте любимите си хора с нещо домашно, което наистина ще ги впечатли!
ЕДИН МОЙ СКРОМЕН ОПИТ ДА СЪХРАНЯ НЯКОИ ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ,НЯКОИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩИЦА ОТ ЖИВОТА И ОПИТА НА ПРИЯТЕЛИ,МАЛКО ДУХОВНА ХРАНА-НЕЩО КАТО МИШ-МАШ...ДАНО ХАРЕСА НА ЧИТАТЕЛИТЕ!
Популярни публикации
-
Ето какво ви е необходимо: За блатовете: 225 гр брашно 350 гр пудра захар 1½ чаена лъжица бакпулвер 1½ чаена лъжица сода бикарбо...
-
2 кг. добре узрели смокини 1 кг. захар 0.300 мл. вода сока на 1/2 лимон ...
-
АЗ НЕ ИСКАМ ЛЮБОВ С ПИСМА АЗ НЕ ИСКАМ ЛЮБОВ, С ДЪЛГИ ТЪЖНИ ПИСМА , АЗ НЕ ИСКАМ ЛЮБОВ, ТЪЙ ДАЛЕЧ ОТ ДОМА.. АЗ ТЕ ЧАКАМ ЛЮБОВ, ВСЕКИ МИГ , В...
-
.Взема се Влачещ се очиболец 1 г. в 500 г и се запарва за 2-3 мин.Пие се з пъти на ден 1 час преди ядене. 2.Вземат се 3 части синапено...
-
Поиска ме гола... и аз се съблякох... От себе си махнах тайния страх, със който събирах голямата сила, в която се криех... и така оцелях...
-
Кога си играеш, приятелко моя ? Къде ти е куклата, мечето плюшено ? Кога се изгуби дъхът неспокоен на малката пикла, в душата ти сгушен...
-
КУЛИНАРНО ХОБИ: КАРТОФКИТЕ НА ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР
-
Идвайте си Идвайте си, докато все още светят две прозорчета в шумака и до късно в есенните нощи двама старци трепетно ви чакат. Идвай...
-
Пълним чушлетата в буркана,правим саламура от 1 бут.винен оцет, 7 с.л.сол и 15 с.л.захар,копър, 8 аспирина,чесънче и водичка и заливаме.Обръ...
четвъртък, 12 декември 2013 г.
Пухкав козуначен кекс с бадеми и стафиди за хлебопекарна машина
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар