Популярни публикации

четвъртък, 12 декември 2013 г.

Пухкав козуначен кекс с бадеми и стафиди за хлебопекарна машина

  • 430 г бяло брашно
  • 60 мл. мляко
  • яйца
  • 80 г масло
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 50 г захар
  • 1 ч.л. суха мая
  • 50 г стафиди
  • 50 г сушена папая
  • За украса
  • 2 с.л. филирани бадеми                                                                                                      Козуначеният кекс се приготвя бързо и лесно с помощта на домашна хлебопекарна, която участва само в процеса на месене и първоначално втасване. Може да се направи и без нея, ако се меси на ръка. Нужна е форма за кекс, в която да се опече козунакът.
    В тавичката на домашната хлебопекарна се слагат продуктите в този ред - мляко (60 мл.), яйца (3 бр), масло (80 г), сол (1 1/2 ч.л.), захар (50 г), бяло брашно (430 г) и суха мая (1 ч.л.). Добре е всички продукти да са на стайна температура, а брашното предварително да се пресее през сито, за да е по-пухкаво козуначеното тесто. Хлебопекарната се пуска в режим за месене и втасване на тесто за хляб. След сигнал за добавяне на допълнителни продукти (или ако няма такъв, след 10 минути) се добавят стафидите (50 г) и сушената папая (50 г), нарязани на ситно.
    Когато програмата свърши, тестото трябва да е поне двойно по-голямо. Изважда се от хлебопекарната и се изсипва в намазнена формичка за кекс. Слага се във фурна на 50 градуса да втасва поне 30 минути. После се изпича за 20-25 минути на 200 градуса, като се гледа, защото коричката много лесно изгаря. Когато коричката стане кафява, козуначеният кекс е готов да се вади от фурната.
    Когато поизстине, се обръща на обратно и се изважда от формичката за кекс върху голяма плоска чиния. Поръсва се с филирани бадеми.
    Козуначеният кекс е много по-лесен за направа от козунака, а е също толкова апетитен! За великденските празници вместо да купувате готови козунаци, изненадайте любимите си хора с нещо домашно, което наистина ще ги впечатли!

Няма коментари:

Публикуване на коментар