ПРОДУКТИ:
От тази доза направих 22 курабийки
От тази доза направих 22 курабийки
230гр.краве масло (използвайте хубаво кр.масло и в никакъв случай маргарин)
60гр.пудра захар
210гр.брашно
60гр.нишесте
1 -2 ванилии
щипка канела
щипка ( с върха на пръстите) сол
щипка ( с върха на пръстите) сол
на върха на пръстите карамфил на прах
на върха на пръстите индийско орехче на прах
ЗА ПЪЛНЕЖА:
30-40гр.фурми (около 6-7 броя)
30-40гр.печени бадеми (става и с печени орехи)
пудра захар за овалване
В купа слагаме маслото,което не трябва да е разтопено,а меко (стайна температура) и смесваме с пудрата захар.Бъркаме много хубаво хубаво да стане на пухкав крем.Пресяваме брашното смесено с нишестето.Към масления крем добавяме канелата,карамфила,индийското орехче и по малко от брашното.Замесваме в началото с лъжица,а след това с ръце.
В началото тестото става на трохи.Мачкаме с ръце докато станат хомогенна смес.Завиваме готовото тесто в стреч и оставяме в хладилника за 30 минути.През това време смиламе бадемите и фурмите на блендера.
След като измине необходимото време късаме от тестото малки топчета с големина на голям орех.С пръст правим дупка в средата да се получи като гъбка без пънче.Поставяме една лъжичка от плънката и загръщаме с пръсти да остане плънката в средата на топчето.Тестото е като пластелин и се работи много лесно с него.
Вместо плънка може да сложим накрая в тестото едро нарязани бадеми и след престоя в хладилника оформяме полумесеци или топчета.Печем на 180 градуса около 25 минути.Сладките не бива да се пекът много,а много слабо да пожълтеят.
Вместо плънка може да сложим накрая в тестото едро нарязани бадеми и след престоя в хладилника оформяме полумесеци или топчета.Печем на 180 градуса около 25 минути.Сладките не бива да се пекът много,а много слабо да пожълтеят.
Оставаме да изстинат и овалваме обилно в пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар