Популярни публикации

събота, 8 февруари 2014 г.

Козунак за хлебопекарна машина-рецепта на Мамчето61

Необходими продукти

  • Добави в списъка за пазаруване60 г масло
  • Добави в списъка за пазаруване3 бр. яйца
  • Добави в списъка за пазаруване150 г захар
  • Добави в списъка за пазаруване120 мл топло прясно мляко
  • Добави в списъка за пазаруване50 мл кисело мляко
  • Добави в списъка за пазаруване550 г брашно за козунаци
  • Добави в списъка за пазаруване7 г суха мая
  • Добави в списъка за пазаруване3 ванилии, лимонова есенция, лимонова кора
  • Добави в списъка за пазаруванеолио

Начин на приготвяне

В контейнера на машината първо се слага разтопеното масло. В купа разбиваме с вилица 2 яйца и 1 белтък със захарта, след това добавяме млеката и ароматите и изсипваме в контейнера. След това слагаме пресятото брашно и най-накрая маята. Пускаме машината на програма за сладък хляб (козунак) за 750 г, а коричката вече си я нагласете по ваш вкус. След като се омеси хубаво и втаса един път - да удвои обема си, вадите контейнера, затваряте машината да се запазва топлината, но не я изключвате, и по най-бързия начин изсипвате тестото върху плот, който сме намазали с топло олио. Разделяте тестото на 4 части. Отделяте настрани 1 част, а от всяка една от останалите три с намаслени в топло олио ръце леко раздърпвате и слагате плънката от нарязан локум и стафиди. Навивате на руло и усуквате, след това наплитате трите рула и слагате готовия козунак в контейнера, като махате бъркалките. Намазвате козунака с останалия 1 жълтък, поръсвате със захар и връщате контейнера обратно в машината да си довърши програмата. Таймера ще показва от порядъка на 1 час и 50 минути до 2 часа оставащо време (за различните машини е различно). Ако козунака ви опре в прозорчето (както се получи при мен) и не се изпече хубаво отгоре извадете го веднага от контейнера след приключване на програмата и го допечете във фурната само отгоре до желания цвят.

От останалата четвъртинка тесто може да си направите кифлички или един малък козунак. Оставете да втаса и след това си го изпечете в нормалната фурна. Със същите продукти може да си замесите и на ръка тестото и след като удвои обема си пак върху намаслен с топло олио плот разделяте на 3 части оформяте три рула с намаслени ръце, с плънка или без плънка, наплитате ги и ги слагате в кръгла кексова форма, която сте намазали обилно с маргарин или масло. Оставяте да втаса, намазвате с жълтък и поръсвате със захар и печете в загрята на 170С градуса фурна до желания цвят. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар