Необходими продукти:
- 1 пакет (от 7 гр.) суха мая
- 150 мл. топло (не горещо) прясно мляко
- щипка сол
- 1 супена лъжица захар
- 100 мл. (около ½ чаена чаша) олио
- 1 яйце, на стайна температура
- брашно за меко тесто (около 330 – 340 гр.)
За разточване, намазване и пълнеж:
- 50-55 гр. натурално нишесте, ползвала съм царевично
- 35-45 гр. краве масло, разтопено, за намазване на мидичките преди печене
- 150-180 гр. орехи
- 3 ½ чаени чаши (685 гр.) захар
- 3 ½ чаени чаши (около 750 мл.) вода
- 1 пръчка канела и сока от 1 лимон
За сиропа:
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в прясното мляко (150 мл.). Добавете щипка сол, щипка захар и малко брашно, колкото да стане кашица. Оставя се на топло за около 10 минути или докато увеличи обема си. След като маята втаса към нея се добавят олиото, яйцето (на стайна температура), захарта и брашното. Замесва се меко тесто, което оставяме да си почине около 20 мин. Времетраенето е ориентировъчно, ако не е много топло, тестото ще има нужда от повече време, за да втаса.
Отпочиналото (втасалото) тесто се разделя на 12 топчета. Всяко от тях се разточва на кръгче, като за разточването се ползва нишесте не брашно. Големината на разточените кръгчета е като големината на десертна чинийка. Така разточените кори се поставят по 4 една върху друга, като помежду им се поръсва с нишесте. Получават се 3 купчинки с по 4 кори.
Няма коментари:
Публикуване на коментар