Популярни публикации

понеделник, 10 февруари 2014 г.

Сиропирани мидички- копирани от блога- My Cooking Book Blog

Необходими продукти:
  • 1 пакет (от 7 гр.) суха мая
  • 150 мл. топло (не горещо) прясно мляко
  • щипка сол
  • 1 супена лъжица захар
  • 100 мл. (около ½ чаена чаша) олио
  • 1 яйце, на стайна температура
  • брашно за меко тесто (около 330 – 340 гр.)
За разточване, намазване и пълнеж:
  • 50-55 гр. натурално нишесте, ползвала съм царевично
  • 35-45 гр. краве масло, разтопено, за намазване на мидичките преди печене
  • 150-180 гр. орехи
  • За сиропа:
    • 3 ½ чаени чаши (685 гр.) захар
    • 3 ½ чаени чаши (около 750 мл.) вода
    • 1 пръчка канела и сока от 1 лимон
    Начин на приготвяне:
    Разтворете маята в прясното мляко (150 мл.). Добавете щипка сол, щипка захар и  малко брашно, колкото да стане кашица. Оставя се на топло за около 10 минути или докато увеличи обема си. След като маята втаса към нея се добавят олиото, яйцето (на стайна температура), захарта и брашното. Замесва се меко тесто, което оставяме да си почине около 20 мин. Времетраенето е ориентировъчно, ако не е много топло, тестото ще има нужда от повече време, за да втаса.
    Отпочиналото (втасалото) тесто се разделя на 12 топчета. Всяко от тях се разточва на кръгче, като за разточването се ползва нишесте не брашно. Големината на разточените кръгчета е като големината на десертна чинийка. Така разточените кори се поставят по 4 една върху друга, като помежду им се поръсва с нишесте. Получават се 3 купчинки с по 4 кори.
Всяка от трите купчинки се разточва на тънка кора. Поръсва се пак с нишесте и се навива на стегнато руло. Всяко руло се нарязва на шайби от 1 см. От едно руло излизат 20 шайби.Всяка от тях се разточва на кръгче, в което се поставят счукани орехи. Кръгчето се сгъва на половина, така че да се получи полукръг. Притиска се с пръсти така, че двата края на тестото да прилепнат и да запечатат орехите. Така се получават мидичките – виждате сами, че никак не е сложно.Получените мидички се нареждат  в застлана с хартия за печене тава, намазват се с разтопеното масло и се пекът до зачервяване в предварително затоплена на 180° С фурна. Стават готови бързо, затова ги наблюдавайте. Когато изстинат се нареждат в голяма тава – трябва да са на един ред, за да се напоят равномерно със сироп. Захарта и водата, заедно с канелата се кипват. Сиропа се оставя да поври тихо 5-10 минути.  Мидичките се заливат с горещия сироп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар