Популярни публикации

събота, 1 март 2014 г.

Подбел-не е за пренебрегване!

За лечение се използват младите й листа, които се берат през юли-август. Отварите и запарките от тях действат отхрачващо и облекчават лигавицата на дихателните пътища. Билката спомага за втечняването и по-лесното изхвърляне на храчките от белите дробове. Действа обезболяващо и подтиска възпалението на лигавицата на бронхите и трахеята, като така значително облекчава кашлицата.
Освен това подобрява сърдечната дейност и забавя сърдечния ритъм, като понижава кръвното налягане. Премахва спазмите на жлъчните пътища и стомашно-чревния тракт. Ускорява зарастването на рани, циреи и пр.
Прилага се още при гастрити, стомашна язва, колики, диарии, възпаление на бъбречните легенчета и пикочния мехур, при нередовна и болезнена менструация, при хемороиди, разширени вени и тромбофлебити.
Дрогата намира приложение и при хипертонична болест, атеросклероза, ревматизъм и други здравословни проблеми.
Начин на приготвяне и употреба: Около 2 с. л. ситно натрошени сухи листа се запарват с 500 мл вряла вода. Запарката престоява 1 час и след като се прецеди, от нея се пие по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене, подсладена с мед.
Външно се използва отвара или намачкани пресни листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар