Популярни публикации

петък, 6 юни 2014 г.

Торта ''Гараш"-втори вид

Продукти-
За платките
8 белтъка

300гр. захар
320гр. смлени орехи
2 с.л. брашно
Белтъците се избиват с 1щипка сол и 1 ч.л. сок от лимон, като захарта се прибавя на 4–5 пъти. Разбиването продължава, до получаване на гладка и лъскава маса. Прибавят се добре разбърканите орехи и брашно и се разбърква на ръка до получаване на еднородна маса. Върху хартия за печене очертавам кръгове с диаметър 30 см. Разделям сместа на 5 и оформям платките. Печенето е на 180 градуса за десетина минути. Преди да изстинат напълно, от платките се маха хартията и се обрязват, ако е необходимо.

За крема
200гр.вода
200гр. захар
500гр.шоколад
8 жълтъка
250 гр. меко масло

От водата и захарта се сварява сироп. Към него се прибавя натрошения шоколад, като се бърка до пълното му разтопяване и получаване на гладък крем . Оставя се да изстина за 2–3минути и се прибавят добре разбитите жълтъци на много тънка струя и при непрекъснато бъркане (най–добре е с миксер). След като крема изстине напълно на стайна температура, се избива маслото до побеляване и към него се добавя шоколадовия крем на тънка струя, до пълното му усвояване.

Сглобяването може да се направи веднага. Редуват се платки и крем, като се оставя малко от крема за дооформяне и украса. 
Оставя се да стегне в хладилник за няколко часа и се залива.

За заливането разстопявам 200 гр. шоколад на водна баня и след като поизстине, разреждам с олио (около 20–30 грама). При заливането е добре да се използва цедка.

Украсява се с остатъка от крема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар