Популярни публикации

четвъртък, 24 октомври 2013 г.

ПИТКА СЛЪНЦЕ- НА ВИКТОРИЯ




Продукти:


500 гр. брашно + 250 гр. за домесване и точене;
3 бр. яйца - (2 бр. + 1 белтък) + (1 жълтък за намазване);
21 гр. жива мая (1/2 кубче) - тази питка е правена с турската "Juva" (има я във Фантастико);
250 мл. прясно мляко;
3 с. л. мед;
2 с. л. олио;
1,5 с. л. оцет;
1 с. л. захар;
1 к. л. сол.

Приготвяне:

1, Захарта, солта и маята се натрошават с лъжица до кашаво състояние. Добавя се 2/3 от прясното мляко (леко затоплено) и брашно (от 500-те грама) до получаване на гъста кашичка. Оставя се на топло за около 10-тина минути да втаса.

2, В отделен съд леко се разбъркват 2-те яйца + 1 белтък, оцета, олиото, останалото прясно мляко (леко затоплено) с разтворен в него медът.

3, Брашното се пресява. В центъра се прави кладенче и започва да се налива по малко от сместа с яйцата, като постоянно се бърка с лъжица. По същия начин се добавя и втасалата вече мая. Продължава да се бърка, докато леко се посгъсти. Започва да се меси (трябва да се премеси поне 100-тина пъти, за да се получи добре ). Когато спре да лепи по ръцете се разделя на 5 топки (1-голяма, 2-средни, 1 малка и 1 за украса).

4, Първата топка се разточва внимателно (без много да се натиска) с големината на съда за печене (аз пекох във форма за торта) и се поставя на дъното му (предварително намазано с олио и набрашнено).

Следващата топка се разточва със същата големина. Разрязва се на 8 парчета като пица, но от средата към краищата без да се стига до края. Поставя се върху първия пласт и разрязаните парчета леко се обръщат към края на съда за печене.

Следващата топка се разточва с големина, така че да се събере в центъра на питката и пак се разрязва по същия начин. Поставя се отгоре, като разрезите трябва да се разминават с тези на предишния пласт, така че като се обърнат навън да прилича на слънце. (Незнам дали го обясних много хубаво, ама в нета със сигурност има много снимков материал по темата )

Следващата топка се оформя и се поставя отново в центъра.

От последната топка се прави украса по желание

ВТАСВАНЕ: Така приготвената питка се оставя в предварително загрята фурна да втасва минимум 45 минути при 50 градуса.

ПЕЧЕНЕ: Пече се 10 мин. на 150 градуса, 15 минути на 180 градуса, 15 минути на 180 градуса + вентилатор и 5 минути на 180 градуса с вентилатор покрита с домакинско фолио.

!!!! Печенето е според спецификата на фурната.

Готовата питка се намазва с жълтък размит в студена вода и се покрива с кърпа. Става мека като памук и ужасно вкусна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар