Популярни публикации

вторник, 15 октомври 2013 г.

БРИОШИ- една рецепта на приятелката ми Димка Попкина

Продукти:
600г бяло брашно
250мл топло мляко
20г прясна мая
90г захар
90г меко краве масло
2 яйца
есенция ванилия
1 жълтък+малко мляко за намазване
шоколад или локум за пълнеж


   Маята се разбърква в прясното мляко с 1с.л.захар и 2-3с.л. брашно и се оставя да шупне за 15мин.,след което се замесва меко тесто с добавянето на останалите продукти.Оставя се на топло да удвои обема си,премесва се и се оставя още веднъж да се надигне.Моето тесто поверих на машинката,тя го измесва отлично!
  Готовото,два пъти втасало тесто се разточва на пласт с дебелина 0,5см и се изрязват кръгчета.Във всяко се поставя парченце шоколад или локум и се сгъва на две и на четири.   Формички за мъфини се намазват с масло,ако са силиконови не се мажат с нищо.Сгънатите кръгчета се поставят по три във всяко гнездо,със сгъвката надолу.Оставят се да втасат 20-30мин.,намазват се с разбития с малко мляко жълтък и се поставят в предварително загрята на 180С фурна.Печенето отнема около 15-16мин. докато добре се зачервят.Изваждат се и се охлаждат на решетка. По оригиналната рецепта пълнежа от шоколад се поставя след опичането на бриошите - докато са още горещи в средата им се забожда бонбон,който от топлината се разтапя.   На снимките са показани бриоши с парченце кашкавал и шунка-в соления им вариант и поръени съсъ сусам!

Няма коментари:

Публикуване на коментар