Популярни публикации

четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Делоникс регия

Делоникс регия, наричан още Огнено дърво се смята за едно от най-красивите цъфтящи растения в света. Кората му е гладка сиво-кафява, напръскана с много петънца и точки. Короната има формата на широк чадър с дълги хоризонтални клони. Те са здрави и леко мъхести. По-младите са зеленикави, но по-късно потъмняват и стават кафяви.
Диаметърът на короната е по-голям от височината на дървото. Корените са плитки. Листенцата на дървото са много фини и перести. Съцветията са с дължина 15-30 сантиметра. Разположени са странично по краищата на клоните и са изключително впечатляващи с огненочервения си цвят.
37-delonix 1
 Делониксът  произхожда от Мадагаскар. Заради невероятната си красота той се отглежда навсякъде по света. В топлите тропически региони расте навън. У нас, трябва да се засади в голяма саксия  и да се прибира в закрити помещения преди настъпването на първите студове. Огненото дърво има нужда от много светлина, която е особено важна, за да може растението да се развива добре и да цъфти обилно. Почвата трябва да е песъчлива и добре дренирана. Размножава се чрез семена, които имат висока кълняемост и растат много бързо.
Делониксът дава цвят на четвъртата година след поникването. Цъфтежът започва с първите листа напролет и продължава до началото на есента.  Подрязването е необходимо за да се постигане добре оформена корона, особено когато дървото се 

Няма коментари:

Публикуване на коментар